Background
12 Лис 2019 16:11:32

GDPR для бізнесу: проблема чи рішення?

GDPR – це постанова ЄС по захисту персональних даних 2018 року, за допомогою якоъ ЄС та Європейська комісія посилюють захист персональних даних.

По суті, GDPR (General Data Protection Regulation) це закон ЄС, який був створений для того, щоб захистити дані користувачів, їх особисте життя. Бо кожен з нас хоче бути впевненим, що, при покупці послуги чи продукту, наші дані не стануть нікому відомі.

 

GDPR та обробка даних дітей

В регламенті GDPR існують окремі пункти про особливий захист даних дітей. Яким чином це стосується бізнесу? Це має пряме відношення до бізнесу, а саме, щоб організації не використовували ці дані в маркетингових цілях або при наданні послуг безпосередньо дитині. 

А в окремій статті регламенту навіть зазначено, що обробка даних дітей, яким не виповнилось 16 років, вважається законною в тому випадку, якщо батьки дають згоду на обробку персональних даних дитини. 

 

Чи насправді GDPR проблема для бізнесу?

Перш за все, компанії стурбовані, тому що загальний регламент по захисту даних передбачає суттєві штрафи. Наприклад, якщо ваша організація зберігає зібрану інформацію довше зазначеного терміну або використовує її зовсім не тим чином, що зазначено в умовах обробки даних. В результаті бізнес:

  • сплачує штрафи;
  • втрачає репутацію;
  • отримує акти від людей, інформація яких піддалась загальному розголосу.

Щодо України, то Закон “Про захист персональних даних” України 2018 року мав стати певним підготовчим етапом та інструкцією до прийняття регламенту. Захист персональних даних 2018 року трохи відрізнявся від сьогоднішньої ситуації на ринку і все завдяки закону комісії ЄС. Зараз GDPR України не на самому високому рівні. Україна зараз в списку країн, які мають низький рівень захисту даних, що тягне за собою зменшення можливості співпраці з іншими країнами. 

GDPR compliant – що це?

GDPR compliant  – це той бізнес, який відповідає всім нормам та вимогам GDPR регламенту про захист персональних даних. Компанії мають розуміти, що це не загроза, а навпаки – GDPR compliance допомагає вам більш відповідально відноситись до бази даних і інформації, якою ви оперуєте. 

Щоб стати GDPR compliant, слідуйте цим правилам та краще адаптуйте свій бізнес під норми: 

  1. Забезпечте надійний захист даних та інформації про працівників, клієнтів чи постачальників;
  2. Повідомляйте клієнтів про те, яку інформацію про них та з якою метою ви зберігаєте;
  3. Повідомте працівників про основну інформацію регламента;
  4. При покупці бази даних, уважно перевіряйте їх на предмет погодження надання інформації. 

На основі цієї інформації можна зробити висновок, що GDPR – це певна адаптація бізнесу до надійного захисту даних клієнтів, партнерів і тд. Більш того, положення про захист персональних даних 2018 року стали таким собі поштовхом для компаній, що працюють з персональними даними. А GDPR compliance це досить важка процедура і вимагає досвіду для того, щоб перетворити GDPR в обов’язкову умову для ведення бізнесу як на території України, так і співпрацюючи з країнами ЄС.

044 223 8497

вул. Казимира Малевича 86П, офіс 507

info@indevlab.com